Sveriges anstalter

Lista över alla Sveriges fängelser och anstalter

Anstalten Asptuna

Läs mer om Asptunaanstalten på Kriminalvården.

Detta gör de intagna på dagarna

På anstalten Asptuna är de intagna under elektronisk övervakning genom att bära fotboja.

Arbete

De intagna sysselsätts med olika arbetsuppgifter som snickeri, städning, utomhusarbete, reparationer, arbete i köket, självförvaltning samt frigång för vissa.

Utbildning

Utbildningsmöjligheterna omfattar vuxenutbildning på både grundläggande och gymnasial nivå. Det erbjuds också svenska för invandrare (SFI) samt träning i läsning och skrivning för dem som behöver det.

Program

Fritid

De intagna har tillgång till ett brett utbud av fritidsaktiviteter såsom bad, fiske, fotboll, volleyboll, motionsslingor, bordtennis och styrketräning.

Arbete mot narkotika

För att säkerställa en drogfri miljö på anstalten lämnar de intagna regelbundet urinprov. Personalen genomför också dagliga visitationer av celler och andra utrymmen för att upptäcka och förhindra förekomst av droger.

Självförvaltning

De intagna ansvarar själva för att beställa och laga sin mat samt för att sköta sin tvätt och städning.

Besökstider Asptuna Anstalt

Obevakade besök

Måndag – fredag 17.00 – 18.00

Lördag – söndag 09.30 – 11.00

Lördag – söndag 13.00 – 14.30

Lördag – söndag 15.00 – 16.00

Bevakade besök 

Tisdag, torsdag 09.00 – 09.30

Tisdag, torsdag 09.30 – 10.00

Tisdag, torsdag 13.00 – 13.30

Tisdag, torsdag 13.30 – 14.00

Besöksbokning

Telefon: 011-496 36 50

Obevakade och bevakade besök

Bokning av besök

För att boka ett obevakat eller bevakat besök, kontakta Kriminalvårdens Servicecenter på telefon 011-496 36 50. Besöksbokningen är öppen:

  • Måndag, onsdag och fredag: 10.00–16.00
  • Tisdag och torsdag: 10.00–18.00 (helgfria dagar)

Besök kan endast bokas för nästkommande vecka eller veckan därpå. Det är inte möjligt att boka besök för samma vecka som bokningen görs.

Ett bokat besök måste genomföras innan ett nytt besök kan bokas. Dock är det möjligt för en intagen att ha både ett obevakat och ett bevakat besök under samma vecka, eftersom dessa bokas separat beroende på gällande besökstillstånd.

För att boka ett besök behöver du ha personnummer för den intagne samt för samtliga besökare som ska delta.

Information inför besöket

Innan du kan besöka en intagen måste du lämna in en ansökan om besökstillstånd. När ansökan har godkänts är du välkommen att boka ditt besök.

Vid ankomst ska besökaren uppvisa giltig legitimation i centralvakten. Innan du går igenom inpasseringskontrollen, som sker via en metallbåge, ska alla personliga tillhörigheter som värdesaker, väskor, mobiltelefoner och elektronisk utrustning låsas in i skåp vid centralvakten.

Observera att egen barnvagn inte får tas med in på anstalten. Vid behov kan anstalten tillhandahålla en barnvagn eller bärpåse.

Besöket ska både påbörjas och avslutas med en anmälan i centralvakten, och inpassering kan ske tidigast 15 minuter före utsatt tid.

Besök kan avbrytas om någon uppträder olämpligt eller misstänks vara påverkad av alkohol eller droger. Kroppsvisitation eller ytlig kroppsbesiktning kan också förekomma före eller efter ett besök.

Överlämning av föremål till intagna

Om du vill lämna något till en intagen ska detta överlämnas till personalen i centralvakten för kontroll och inskrivning. Föremål som får lämnas in är begränsade till exempelvis kläder, post, tidningar och original-CD/DVD-skivor.

Pengar till intagna

Det är inte tillåtet att skicka eller ge pengar till en intagen. Personer som sitter i häkte eller på anstalt får inte ta emot pengar från anhöriga eller andra.

Besöksadress

Asptuna 1

145 65 Norsborg

Post och paket till intagna

Kriminalvården

Intagens namn

Box 3093

145 03 Norsborg

Godsmottagning

Anstalten Asptuna

Asptuna 1

145 65 Norsborg

Postadress

Anstalten Asptuna

Box 3093

145 03 Norsborg

Telefon och fax

Tel 08-559 392 00

Fax 08-559 392 10

GPS

Lat 59,2337

Lon 17,7993

Beateberg Anstalt Trångsund

Läs mer om Beatebergsanstalten på Kriminalvården

Detta gör de intagna på Beateberg

Arbete

De intagna på Beateberg sysselsätts med arbetsuppgifter som snickeri, städning, utomhusarbete, reparationer och kökshandräckning. Anstalten har även en musikstudio som används under sysselsättningstid.

Utbildning

Anstalten erbjuder teoretisk vuxenutbildning på både grundläggande och gymnasial nivå. Svenska för invandrare (SFI) samt läs- och skrivträning finns också för de som behöver detta.
En specialutbildning för VVS-montörer erbjuds med intag två gånger per år. Utbildningen pågår under cirka 40 veckor och genomförs på heltid på anstalten. Den riktar sig till långtidsdömda med 1,5–2 år kvar till tidigaste möjliga villkorliga frigivning. Vid beslut om en utslussningsåtgärd används denna ofta som en introduktion eller lärlingstid i yrket.

Program

Beateberg erbjuder flera ackrediterade behandlingsprogram, däribland Återfallsprevention (ÅP), som finns i två varianter: ÅP missbruk och ÅP kriminalitet. Anstalten har även ett program för föräldrautbildning som hjälper intagna i deras roll som föräldrar.

Fritid

De intagna har tillgång till olika fritidsaktiviteter på Beateberg, bland annat en biljardhall, bibliotek, gymnastikhall, gymavdelning och en fotbollsplan som också kan användas för volleyboll.

Arbetet mot narkotika

Eftersom många intagna på Beateberg har en bakgrund med narkotikamissbruk bedrivs ett intensivt arbete för att hålla anstalten drogfri. Narkotikahundar används regelbundet, och visitationer samt urinprov genomförs som en del av arbetet för att hålla narkotikan borta.

Självförvaltning

På avdelningar för långtids- och livstidsdömda har intagna full självförvaltning, vilket innebär att de sköter inköp, matlagning, tvätt och städning på egen hand. Detta gäller också på Grindstugan, som dock för tillfället är stängd.

Besöksinformation för Anstalten Beateberg

Obevakade besök

Säkerhetsklass 2

  • Måndag – fredag: 16.45 – 18.15
  • Lördag – söndag: 09.00 – 10.30
  • Lördag – söndag: 14.00 – 15.30 (endast familjerum, minst ett barn 14 år eller yngre)
  • Lördag – söndag: 16.45 – 18.15

Säkerhetsklass 3

  • Lördag – söndag: 10.00 – 12.00
  • Lördag – söndag: 15.45 – 17.45

Bevakade besök

Oavsett säkerhetsklass

  • Onsdag: 17.00 – 17.30
  • Lördag – söndag: 13.00 – 13.30

Besöksbokning

All bokning av obevakade och bevakade besök sker via Kriminalvårdens Servicecenter på telefonnummer 011-496 36 50.
Besöksbokningen är öppen:

  • Måndag, onsdag och fredag (helgfria dagar): 10.00 – 16.00
  • Tisdag och torsdag (helgfria dagar): 10.00 – 18.00

Besök kan endast bokas för nästkommande vecka eller veckan därpå, vilket innebär att besök inte kan ske samma vecka som bokningen görs.

En intagen kan endast ha ett (1) bokat besök åt gången. Besöket måste genomföras innan ett nytt besök kan bokas.

Vid bokning, ha alltid följande uppgifter tillgängliga:

  • Personnummer för den intagne.
  • Personnummer för samtliga besökare som ska delta.

Skypesamtal

Skypesamtal bokas av den intagne själv via anstalten.

Pengar till intagna

Det är inte tillåtet att skicka eller överlämna pengar till en intagen. Personer som sitter i häkte eller på anstalt får inte ta emot pengar från anhöriga eller andra.

Besöksinformation och vägbeskrivning för Anstalten Beateberg

Besöksadress

Kassettvägen 1
142 66 Trångsund

Post och paket till intagna

Kriminalvården
Intagens namn
Box 2205
142 02 Trångsund

Leveransadress

Kassettvägen 1
142 66 Trångsund

Postadress

Anstalten Beateberg
Box 2205
142 02 Trångsund

Telefon och fax

  • Telefon: 08-559 389 00
  • Fax: 08-559 389 10

GPS-koordinater

  • Latitud: 59,2213
  • Longitud: 18,1375

Vägbeskrivning

Med tåg:
Ta pendeltåg från Stockholms Central mot Västerhaninge eller Nynäshamn och kliv av vid Trångsund. Resan tar cirka 20 minuter.
Efter att ha passerat spärrarna, gå så långt till höger som möjligt och fortsätt nedför trappan. Korsa parkeringen på höger sida och följ den till Gamla Nynäsvägen. Gå i samma riktning som tåget och sväng höger strax efter att du passerat ett fjärrvärmeverk med en hög skorsten på vänster sida.

Med bil:
Kör väg 73 från Stockholm mot Nynäshamn och ta avfart Trångsund. Sväng höger i rondellen och därefter höger vid avtagsvägen efter att ha passerat en hög skorsten.

Anstalten Borås

Vill du ta kontakt med Boråsanstalten, skicka brev, boka besök eller se öppettider? Tryck på knappen nedan för att läsa mer på Kriminalvården.

Anstalten Brinkeberg

Vill du ta kontakt med Brinkeberhanstalten, skicka brev, boka besök eller se öppettider? Tryck på knappen nedan för att läsa mer på Kriminalvården.

Anstalten Fosie

Vill du ta kontakt med Fosieanstalten, skicka brev, boka besök eller se öppettider? Tryck på knappen nedan för att läsa mer på Kriminalvården.

Anstalten Färingsö (Kvinnoanstalt)

  • Kapacitet: 39 platser (säkerhetsklass 2) och 16 platser (säkerhetsklass 3)
  • Personal: Del av Stockholm Västs personalstyrka på cirka 150 anställda

Vill du ta kontakt med Färingsöanstalten, skicka brev, boka besök eller se öppettider? Tryck på knappen nedan för att läsa mer på Kriminalvården.

Anstalten Gruvberget

Vill du ta kontakt med Gruvberget anstalt, skicka brev, boka besök eller se öppettider? Tryck på knappen nedan för att läsa mer på Kriminalvården.

Anstalten Gävle

Vill du ta kontakt med Gävleanstalten, skicka brev, boka besök eller se öppettider? Tryck på knappen nedan för att läsa mer på Kriminalvården.

Anstalten Hall

Vill du ta kontakt med Hallanstalten, skicka brev, boka besök eller se öppettider? Tryck på knappen nedan för att läsa mer på Kriminalvården.

Anstalten Halmstad

Vill du ta kontakt med Halmstadanstalten, skicka brev, boka besök eller se öppettider? Tryck på knappen nedan för att läsa mer på Kriminalvården.

Anstalten Haparanda

Vill du ta kontakt med Haparandaanstalten, skicka brev, boka besök eller se öppettider? Tryck på knappen nedan för att läsa mer på Kriminalvården.

Anstalten Hinseberg (Kvinnoanstalt)

Vill du ta kontakt med Hinseberganstalten, skicka brev, boka besök eller se öppettider? Tryck på knappen nedan för att läsa mer på Kriminalvården.

Anstalten Hällby

Vill du ta kontakt med Hällbyanstalten, skicka brev, boka besök eller se öppettider? Tryck på knappen nedan för att läsa mer på Kriminalvården.

Anstalten Härnösand

Vill du ta kontakt med Härnösandanstalten, skicka brev, boka besök eller se öppettider? Tryck på knappen nedan för att läsa mer på Kriminalvården.

Anstalten Högsbo

Vill du ta kontakt med Högsboanstalten, skicka brev, boka besök eller se öppettider? Tryck på knappen nedan för att läsa mer på Kriminalvården.

Anstalten Johannesberg

Besöksadress

Vändpunktsvägen 1

291 65 Kristianstad

Telefon och fax

Tel044-785 16 26

Fax: 044-785 16 05

Post och paket till intagna

Kriminalvården 

Intagens namn

Box 5021

291 05 Kristianstad

Telefon och brev 

Du kan hålla kontakten med någon i fängelse via både telefon och brev. Häktade kan också kontaktas förutsatt att de inte har restriktioner. Brev mellan dig och den intagne kan komma att granskas och telefonsamtal kräver tillstånd.

Telefon

Det är inte tillåtet för de intagna att ha egen mobiltelefon på häktet eller anstalten. Du kan därför inte kontakta en intagen direkt. Det är alltid den intagne som ringer upp. En intagen som vill ringa till dig måste ha ett telefontillstånd.

När en intagen vill ringa dig

En person som är häktad eller sitter i fängelse och vill ringa till dig behöver ett telefontillstånd. För att en intagen i anstalt ska kunna få ett telefontillstånd behöver du först godkänna kontakten. I det flesta fall gör du detta genom att fylla i en samtyckesblankett som den intagne skickar till dig. Det kan även hända att Kriminalvården ringer dig för att inhämta godkännande. En intagen i häkte behöver inte inhämta ditt godkännande innan han eller hon kan ringa dig.

Kriminalvården kan neka telefontillstånd om det till exempel finns misstanke om att samtal kan äventyra säkerheten. För att bedöma om ett tillstånd behöver nekas kan Kriminalvården göra kontroller av dig i till exempel polisens misstanke- och belastningsregister. Om du bor utanför Sverige kan du behöva lämna in ett intyg utfärdat av behörig myndighet, som visar om du är straffad. När Kriminalvården bedömer om den intagne ska få tillstånd att ringa tittar vi även på den intagnes omständigheter, till exempel vad den intagne är dömd för.

Uppgifter om dig kan komma att registreras i Kriminalvårdens system. Den intagne får normalt kännedom om uppgifterna om dig.

Om ett telefontillstånd beviljas kan det vara löpande eller gälla för ett samtal eller för regelbundna samtal. Det görs alltid en individuell bedömning.

Att ta emot ett samtal från en intagen

Om en intagen ges tillstånd att ringa till dig så kommer du, när den intagne ringer, att höra en röst som säger att det är ett samtal från en intagen inom Kriminalvården. Om du vill acceptera samtalet så trycker du fyrkant (#). Om du inte accepterar samtalet kommer den intagne att höra en röst som säger att personen som den intagne försökt ringa har nekat samtalet.

Du kan behöva koppla ur eventuella extratjänster som till exempel fax, plustjänster, telefonsvarare och porttelefon, som är kopplade till det aktuella telefonabonnemanget. Användandet av sådana tjänster under ett samtal kan uppfattas som försök att koppla samtal till annan part, vilket kan innebära att tillståndet återkallas.

Du kan inte ringa direkt till en intagen

Om du vill komma i kontakt med en intagen så kan du inte ringa eller skicka sms direkt till honom eller henne, eftersom egna mobiltelefoner är förbjudna i häkten och anstalter. Det är alltid den intagne som måste ringa upp dig. Av sekretesskäl kan häktet eller anstalten vanligtvis inte berätta om en viss person är intagen och inte heller vidarebefordra meddelanden till intagna (som att du till exempel vill att den intagne ringer dig). Vid brådskande och angelägna ärenden kan det göras undantag.

Du kan alltid skicka brev till den intagne och framföra ditt önskemål.

Videosamtal

I vissa fall kan en intagen få tillstånd att ringa videosamtal

  • för kontakt med ett närstående barn
  • för kontakt med en närstående om den intagne är under 18 år
  • om den intagne eller personen som den vill ha kontakt med har en sådan hörsel- eller talnedsättning att samtal inte kan genomföras via telefon.

Brev

Den som är häktad eller sitter i fängelse har inte tillgång till internet eller e-post. Du kan däremot skicka brev direkt till en person som finns hos Kriminalvården. Skriv den intagnes namn tillsammans med häktets eller anstaltens adress på kuvertet.

Om du inte vet på vilket häkte eller anstalt den intagne sitter kan du skriva personens namn och personnummer, om du kan det, på kuvertet med brevet du vill skicka. Personnumret behövs eftersom det kan finnas fler med samma namn. Lägg kuvertet i ett annat, yttre, kuvert och skicka det till:

Kriminalvården
Journalarkivet
601 80 Norrköping

Vi skickar sedan vidare brevet till den intagne. Om du skriver ditt namn och adress på baksidan av det yttre kuvertet skickar vi tillbaka brevet om den du söker inte finns hos oss.

Brevgranskning

Brev till och från en intagen i anstalt kan granskas för att till exempel se om det innehåller otillåtna föremål. Efter granskning förseglas kuvertet och när det delas ut får din anhörige veta att det har granskats.

En person som är häktad måste först godkänna granskningen för att få sina brev. Om granskning inte godkänns delas breven ut när personen lämnar häktet.

Vad får jag skicka?

Du får inte skicka föremål som äventyrar säkerheten eller som inte kan kontrolleras eller visiteras. Dessa kommer inte att lämnas till den intagne.

Mat och godis är inte tillåtet att skicka.

Du kan inte skicka eller ge pengar till den som är intagen. Den som sitter i häkte eller på anstalt får inte ta emot pengar utifrån, varken från anhöriga eller andra. Läs mer om pengar till intagna.

Teckningar, tidningar och böcker är oftast tillåtet att skicka. Kontakta häktet eller anstalten i förväg, så du inte riskerar att skicka något i onödan.

Kontaktuppgifter till våra häkten och anstalter

Anstalten Kalmar

Anstalten Karlskoga

Anstalten Kristianstad

Anstalten Kumla

Anstalten Ljustadalen (Kvinnoanstalt)

Ljustadalen är en kvinnoanstalt som erbjuder intagna en miljö med fokus på rehabilitering och ansvarstagande. Anstalten öppnade 1992 som en blandad anläggning men har sedan 1996 endast tagit emot kvinnliga intagna.

  • Kapacitet: 30 platser
  • Personal: Cirka 15 anställda

Anstalten Luleå

📍 Plats: Porsön, nära Luleå Tekniska Universitet

🔒 Säkerhetsklass: 2

Luleå är en modern anstalt som öppnade 2002 i lokaler som tidigare tillhörde en nedlagd anstalt och häkte. Anläggningen erbjuder rehabilitering och sysselsättning för intagna i en trygg miljö.

  • Kapacitet: 52 ordinarie platser och 26 beredskapsplatser
  • Personal: Cirka 15 anställda

Anstalten Mariefred

📍 Plats: Två kilometer utanför Mariefreds centrum

🔒 Säkerhetsklass: 2

Mariefred är en sluten anstalt som erbjuder rehabilitering och program för intagna. Anläggningen öppnade 1958 som en ungdomsanstalt och har sedan dess byggts ut för att hantera ett ökande behov av platser.

  • Kapacitet: 144 platser
  • Personal: Cirka 119 anställda

Anstalten Norrtälje

📍 Plats: Utkanten av Norrtälje

🔐 Säkerhetsklass: 1

Norrtälje är en högsäkerhetsanstalt som har varit i drift sedan 1959. Anläggningen har genom åren utökats och specialiserats, bland annat med avdelningar för behandling och resurser för särskilt krävande intagna.

  • Kapacitet: 209 platser
  • Personal: Cirka 226 anställda

Anstalten Nyköping

📍 Plats: Utkanten av Nyköping

🔒 Säkerhetsklass: 2

Nyköping är en mindre sluten anstalt som öppnade 1985. Anläggningen byggdes ut 1995 och erbjuder rehabilitering och sysselsättning i en säker och välorganiserad miljö.

  • Kapacitet: 59 platser
  • Personal: Cirka 85 anställda

Anstalten Ringsjön (Kvinnoanstalt)

Ringsjön är en öppen kvinnoanstalt som fokuserar på att erbjuda rehabilitering i en trygg och stödjande miljö. Intagna kan få möjlighet att ha med sig yngre barn under verkställigheten, i samverkan med socialtjänsten. Anstalten har utökats i flera steg sedan öppnandet 2008.

  • Kapacitet: 64 platser
  • Personal: Cirka 45 anställda

Anstalten Rosersberg

📍 Plats: Tre mil norr om Stockholm

🔒 Säkerhetsklass: 2

Rosersberg, tidigare kallad Storboda, är en sluten anstalt som erbjuder rehabilitering och sysselsättning för intagna. Anläggningen har byggts ut successivt sedan öppnandet 1988 och fick sitt nya namn 2024.

  • Kapacitet: 120 platser, inklusive 45 överbeläggningsplatser
  • Personal: Cirka 130 anställda

Anstalten Rödjan

📍 Plats: Strax utanför Mariestad

🔓 Säkerhetsklass: 3 (Öppen anstalt)

Rödjan är en av Sveriges största öppna anstalter och driver kriminalvårdens största ekologiska jordbruk. Anläggningen byggdes på 1920-talet och har successivt utvecklats till en modern öppen anstalt med stort fokus på arbete och rehabilitering.

  • Kapacitet: 342 platser, varav 34 beredskapsplatser
  • Personal: Cirka 160 anställda

Anstalten Sagsjön (Kvinnoanstalt)

📍 Plats: Lindome, söder om Göteborg

🔒 Säkerhetsklass: 2 och 3

Sagsjön är en kvinnoanstalt som erbjuder stöd och rehabilitering i en anpassad miljö. Anläggningen genomgick en omfattande omvandling 2024 för att möta nya behov och har sedan tidigare varit specialiserad på kvinnliga intagna.

  • Kapacitet: 90 platser (44 i säkerhetsklass 2 och 46 i säkerhetsklass 3)
  • Personal: Cirka 90 anställda

Anstalten Salberga

📍 Plats: Sala

🔐 Säkerhetsklass: 1

Salberga är en högsäkerhetsanstalt som invigdes 2007 i en ombyggd före detta sjukhusanläggning. Med sin stora kapacitet och avancerade säkerhet är anstalten en av Sveriges viktigaste högsäkerhetsfängelser.

  • Kapacitet: 294 platser
  • Personal: Cirka 300 anställda

Anstalten Saltvik

📍 Plats: Utkanten av Härnösand, cirka fyra kilometer från centrum

🔐 Säkerhetsklass: 1

Saltvik är en av Sveriges tre säkerhetsanstalter med omfattande skyddsåtgärder och resurser för att hantera de mest riskfyllda intagna. Anläggningen öppnade 2010 och är en av landets modernaste högsäkerhetsfängelser.

  • Kapacitet: 141 platser
  • Personal: Cirka 250 anställda

Anstalten Skenäs

📍 Plats: Vikbolandet, cirka tre mil utanför Norrköping

🔓 Säkerhetsklass: 3 (Öppen anstalt)

Skenäs är en öppen anstalt med anor från 1938, då den fungerade som ungdomsfängelse. Idag erbjuder anläggningen rehabilitering och sysselsättning i en lantlig och avskild miljö.

  • Kapacitet: 240 platser
  • Personal: Cirka 140 anställda

Anstalten Skogome

📍 Plats: Hisingen, Göteborg

🔒 Säkerhetsklass: 2

Skogome är en sluten anstalt som öppnade 1957. Den är specialiserad på behandling och rehabilitering för intagna med särskilda behov, inklusive program mot missbruk. Anstalten är en av Sveriges största i sin säkerhetsklass och har genomgått flera moderniseringar.

  • Kapacitet: Cirka 250 platser
  • Personal: Cirka 200 anställda

Anstalten Skänninge

📍 Plats: Skänninge, Östergötland

🔒 Säkerhetsklass: 2

Skänninge är en stor sluten anstalt som har expanderat kraftigt sedan öppnandet 1966. Tidigare en öppen anstalt, men ombyggd till sluten anläggning med modern säkerhet och utökad kapacitet.

  • Kapacitet: 442 platser, inklusive häkte
  • Personal: Cirka 500 anställda

Anstalten Svartsjö

📍 Plats: Ekerö kommun, Stockholm

🔓 Säkerhetsklass: 3 (Öppen anstalt)

Svartsjö är en historisk anstalt med rötter i 1800-talet, då den var en tvångsarbetsanstalt. Idag är det en öppen anläggning för män, belägen i natursköna omgivningar. Anläggningen har successivt moderniserats och erbjuder rehabiliteringsprogram och sysselsättning.

  • Kapacitet: 129 platser
  • Personal: Del av personalstyrkan på cirka 150 anställda i Stockholm Väst

Anstalten Sörbyn

📍 Plats: Cirka 4,5 mil söder om Umeå

🔓 Säkerhetsklass: 3 (Öppen anstalt)

Sörbyn är en lantligt belägen anstalt med fokus på arbete inom jordbruk och djurhållning. Verksamheten erbjuder intagna möjlighet till meningsfull sysselsättning i en stödjande miljö. Anläggningen har varit i drift sedan 1940-talet.

  • Kapacitet: 96 platser och 4 beredskapsplatser
  • Personal: Cirka 60 anställda

Anstalten Tidaholm

📍 Plats: Tidaholm

🔐 Säkerhetsklass: 1

Tidaholm är en högsäkerhetsanstalt som öppnade 1958 och har utvecklats till en modern anläggning med avancerade säkerhetsfunktioner. Anläggningen inkluderar även häkte och har genomgått flera utbyggnader, bland annat efter en brand 1994.

  • Kapacitet: 120 anstaltsplatser och 56 häktesplatser
  • Personal: Cirka 200 anställda

Anstalten Tillberga

📍 Plats: Norr om Västerås

🔓 Säkerhetsklass: 3 (Öppen anstalt)

Tillberga är en öppen anstalt som erbjuder rehabilitering och sysselsättning för intagna. Anläggningen byggdes 1963 och har expanderat under senare år för att hantera platsbristen inom kriminalvården.

  • Kapacitet: 203 platser
  • Personal: Cirka 115 anställda

Anstalten Tygelsjö

📍 Plats: Cirka 15 kilometer söder om Malmö

🔓 Säkerhetsklass: 3 (Öppen anstalt)

Tygelsjö är en mindre öppen anstalt som fokuserar på rehabilitering och förberedelse för återgång i samhället. Anläggningen har funnits sedan 1947 och har moderniserats med nya byggnader, senast 2021.

  • Kapacitet: 104 platser
  • Personal: Cirka 69 anställda

Anstalten Täby

📍 Plats: Täby, norr om Stockholm

🔒 Säkerhetsklass: 2 och 3

Täby är en mindre anstalt som kombinerar slutna och öppna avdelningar. Anläggningen öppnade 1984 och erbjuder rehabilitering och sysselsättning i en trygg miljö.

  • Kapacitet: 48 platser, inklusive 6 öppna platser
  • Personal: Cirka 50 anställda

Anstalten Umeå

📍 Plats: Ersboda, Umeå

🔒 Säkerhetsklass: 2

Umeå är en modern sluten anstalt som öppnade 1981 för att ersätta en äldre anläggning i centrala Umeå. Anstalten har sedan dess byggts ut och moderniserats för att möta behoven av både rehabilitering och säkerhet.

  • Kapacitet: 107 platser, samt 31 platser i en häktesfilial
  • Personal: Cirka 110 anställda

Anstalten Västervik Norra

📍 Plats: Gertrudsvik, Västervik

🔒 Säkerhetsklass: 2

Västervik Norra är en av Sveriges större slutna anstalter. Den öppnade 2005 i ombyggda sjukhuslokaler och har genomgått flera expansioner, senast 2022, för att öka kapaciteten och möta efterfrågan på platser.

  • Kapacitet: Cirka 200 platser, samt 22 tillfälliga häktesplatser
  • Personal: Cirka 300 anställda

Anstalten Ystad (Kvinnoanstalt)

📍 Plats: Centrala Ystad

🔒 Säkerhetsklass: 2

Ystad är en kvinnoanstalt som erbjuder rehabilitering och stöd i en trygg och anpassad miljö. Anstalten öppnade 1985 och har expanderat genom åren för att hantera en ökande efterfrågan på platser för kvinnliga intagna.

  • Kapacitet: 76 platser
  • Personal: Cirka 180 anställda (inklusive häktet Ystad)

Anstalten Åby

📍 Plats: Funbo, strax utanför Uppsala

🔓 Säkerhetsklass: 3 (Öppen anstalt)

Åby är en öppen anstalt med fokus på rehabilitering och sysselsättning. Anläggningen öppnade ursprungligen 1953 som ett utslussningsannex och återöppnades 2023 efter att ha varit stängd i ett decennium.

  • Kapacitet: 60 platser
  • Personal: Cirka 45 anställda

Anstalten Österåker

📍 Plats: Tre mil norr om Stockholm

🔒 Säkerhetsklass: 2

Österåker är en behandlingsanstalt som fokuserar på rehabilitering av intagna med missbruksproblem och andra behov. Anläggningen byggdes 1969 och har kontinuerligt anpassats och utökats för att möta behoven av moderna behandlingsprogram. Ett omfattande utbyggnadsprojekt pågår och väntas vara klart 2025/2026.

  • Kapacitet: 112 platser, med planerad utökning till 320 platser
  • Personal: Anpassas i samband med utbyggnaden

Anstalten Östragård

📍 Plats: Vänersborg

🔓 Säkerhetsklass: 3 (Öppen anstalt)

Östragård är en öppen anstalt med anor från 1994, då den öppnade i ombyggda sjukhuslokaler. Med fokus på rehabilitering och sysselsättning erbjuder anläggningen en stödjande miljö för intagna.

  • Kapacitet: 173 platser
  • Personal: Cirka 93 anställda

Liknande Artiklar